دیدگاه‌ها برای: جرعه 32: مراتب لذت https://mey.ir/episode-32/ پادکست فارسی می Thu, 15 Aug 2024 12:04:57 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 توسط: مهدی جعفری https://mey.ir/episode-32/#comment-1155 Thu, 15 Aug 2024 12:04:57 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-1155 سلام و عرض ادب و خسته نباشید به آقا حسام ایپکچی عزیز
بعد از شنیدن اپیزود قبلی و این اپیزود به این فکر کردم که اگر لذت عقلی انتها ندارد و مثل غذا خوردن نیست که از یک جایی به بعد دیگر لذتی نداشته باشد ، چرا من بعد از مدتی مطالعه خسته می شوم و دیگر کسب آگاهی برایم لذت بخش نیست؟ آیا مطالعه و کسب آگاهی هم برای من مثل غذا خوردن است که از یک جایی به بعد دیگر تمام می شود؟ ما انسانها لذتهای حسی مثل غذا خوردن یا سکس را مدام تکرار میکنیم . اگر اهل کسب آگاهی باشیم مطالعه را نیز بعد از رفع خستگی مجددا دنبال میکنیم . پس تفاوت اینها چیست که ابن سینا می گوید لذت حسی متناهی است ولی لذت عقلی انتها ندارد ؟ پاسخی که به خودم دادم این بود که ، پیمانه لذتهای حسی اندازه معینی دارد ، مثلا پیمانه لذت جنسی بعد از سکس پر می شود و بعد از گذشت زمانی ، دوباره خالی می شود و انسان نیاز پیدا میکند که آن لذت را تکرار کند و پیمانه اش را پر کند ، اما پیمانه لذتهای عقلی اندازه ثابتی ندارد . وقتی به دنبال کسب آگاهی برویم ، پیمانه این نوع از لذت مان پر می شود ولی بعد از گذشت زمان به جای اینکه پیمانه خالی شود ، اتفاقا جا باز میکند ، بزرگتر می شود . به همین دلیل است که بعد از پاسخ به هر سوالی، سوالات بیشتری برای انسان ایجاد می شود و این است فرق اساسی میان پیمانه لذت عقلی و لذت حسی . پیمانه لذتهای عقلی مدام در حال بزرگتر شدن است و به همین دلیل این نوع از لذت ته ندارد . نمیدانم این تحلیل من تا چه اندازه درست است ولی خب برای من که پاسخ قانع کننده ای بود و خواستم این پرسش و پاسخ ذهنی خودم را با شما هم در میان بگذارم .
دم شما گرم

]]>
توسط: فرهاد https://mey.ir/episode-32/#comment-498 Sat, 26 Nov 2022 07:34:49 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-498 ای که از دفترِ عقل آیت عشق آموزی
ترسم این نکته به تحقیق ندانی دانست

]]>
توسط: عباس https://mey.ir/episode-32/#comment-486 Fri, 21 Oct 2022 12:01:59 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-486 سلام آقای ایپکچی
ممنونم بابت زحماتتون چه در انسانک و چه در می
در صفحه ۴۹ کتاب پاراگراف دوم، تقسیم بندی از منشا لذات هست. این دسته بندی با انواع لذت که مد نظر شماست متفاوته؟

]]>
توسط: حسام ایپکچی https://mey.ir/episode-32/#comment-394 Tue, 19 Jul 2022 20:19:13 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-394 در پاسخ به سهند.

سلام و عرض ادب

اول: عبارت «پافشاری» در جایی است که «قضاوت» داریم. من عرض می‌کنم به قضاوت نرسیدم؛ شما اصرار دارید که فعل «بسیار بسیار قبیح» است. حالا به نظرتان آن کسی که «ارزش‌داوری» دارد مشغول پافشاری است یا آنکس که می‌گوید من به «ارزش‌داوری» نرسیدم؟ من برخلاف جنابعالی شیوه زندگی بوعلی را (حتی در فرض صادق دانستن روایت جوزجانی) قبیح نمی‌دانم.

دوم: از آنجایی که تمام اطبا مرگ را بر اساس مشاهدات خود و قرائن ادراک شده به «سببی» نسبت می‌دهند که لزوما نمی‌توان مرگ را «علت» آن دانست. همواره تشخیص دهنده علت مرگ «ناظر بیرونی» است و صد البته نظر ناظر بیرونی قابل نقد و راستی آزمایی است.

]]>
توسط: سهند https://mey.ir/episode-32/#comment-393 Tue, 19 Jul 2022 16:12:33 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-393 در پاسخ به حسام ایپکچی.

سلام مجدد
من در طول این جرعه ها از شما نکات زیادی یاد گرفتم ولی پافشاری شما بر این موضع بسیار برای من عجیب هست.
از نظر من اگر یک انسان 57 ساله دراثر کثرت رابطه جنسی ضعیف شود و بمیرد، این نه تنها بسیار بسیار قبیح است بلکه نشانه زوال عقل او هم هست.
اما یک سوال مهم به ذهنم رسید:
ناظر بیرونی مثل جوزجانی از کجا ممکن است نتیجه بگیرد که ضعف و مرگ استادش در اثر روابط جنسی بوده است؟

]]>
توسط: حسام ایپکچی https://mey.ir/episode-32/#comment-391 Sun, 17 Jul 2022 07:34:38 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-391 در پاسخ به سهند.

سلام و عرض ادب
در پاسخ به سوال اول بنده نمیدانم «آنقدر» دقیقا چقدر است و اگر میدانستم هم قضاوتی نداشتم و از نظرم مذموم نیست. کثرت روابط جنسی در مورد اشخاصی که نزد اهل ایمان جایگاه قدسی دارند نیز روایت تاریخی شده و از نظر بنده به منزله مذمت نیست. در خصوص زناشویی و ازدواج هم جنابعالی «تشریفات معینی» را مصداق زناشویی میدانید و خارج از این چارچوب را به عنوان «نامشروع» قلمداد می‌کنید. بنده عرضی در این باب ندارم اما محتمل بدانید که نظر جناب بوعلی به عنوان یک متاله و اسلام‌شناس لزوما منطبق با جنابعالی یا مراجعی که به نظر ایشان استناد می‌کنید نباشد و «مشروع ِمتفاوتی» را قائل باشند

]]>
توسط: سهند https://mey.ir/episode-32/#comment-390 Sun, 17 Jul 2022 03:22:30 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-390 در پاسخ به حسام ایپکچی.

سلام مجدد
ممنونم که مطالعه فرمودید.
نکته اول اینکه یعنی از نظر شما اینکه کسی آنقدر رابطه جنسی برقرار کند که در اثر آن از دنیا برود مذموم نیست؟
آن هم کسی که خودش در کتاب قانون زیاده روی در ارتباط جنسی را به شدت منع می کند و عامل بیماری میداند؟
نکته دوم اینکه بنده هرگز نگفتم ایشان دنیاگریز بوده یا ازدواج نکرده است. اما وقتی جوزجانی بدون هیچ اشاره ای به همسر یا همسران ایشان، از کثرت روابط جنسی سخن میگوید، بسیار بعید است منظورش رابطه زناشویی باشد.
همانطور که مستحضرید درباره ازدواج ایشان فقط بعضا اشاره به ازدواج ایشان با کنیز فراری یاسمین میکنند که طولی هم نکشیده است.
توجه بفرمایید که فردی با این شهرت و اوازه علمی و سیاسی حتما اگر همسر یا همسرانی داشت در تاریخ نامشان میماند.

]]>
توسط: حسام ایپکچی https://mey.ir/episode-32/#comment-385 Fri, 15 Jul 2022 08:17:38 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-385 در پاسخ به سهند.

سلام سهند جان
ابتدا اینکه شما مفروض دارید کثرت روابط جنسی امری مذموم و «اتهام» است. بعدتر در ادامه مساله را تعمیم دادید به «ارتباط نامشروع» که این هم القاء ارزش‌داوری دیگری به متن است. سوم و عجیب‌تر اینکه استدلال می‌فرمایید چون فلانی اهل نماز و ایمان بوده پس این وصف از او بعید است و گویی اینجا هم مفروض دارید که شرط ایمان رهبانیت است و در نهایت هیچ مستند مغایری در برابر متن جوزجانی معرفی نفرمودید. مستحضرید که گزاره تاریخی با برهان و استدلال اثبات نمی‌شود بلکه مجال روایت و مستندات است و صد البته می‌شود در رجال ناقل تردید کرد یا مثلا خبر مفرده را مشکوک دانست.
علی‌ای‌حال
ابن سینا فیلسوف بی‌بدیل سرزمین ما و کم‌نظیر در تاریخ فلسفه است. عادات جنسی ایشان هم در فرض صدق مذمت ایشان نیست. قطعاً ابن سینا قابل خلاصه شدن در لذت‌طلبی جنسی نیست و آنچه در اپیزود نقل شد هم به روشنی نگاه ایشان در «مراتب لذت» را نشان داده و اتفاقاً کرامت ابن سینا در همین است که «بشرگونه» زیسته و به مقامات رسیده نه به لطف دنیاگریزی و «ملک‌گونه» زیستن.
با این همه چنانچه منبعی برای مطالعه پیشنهاد داشتید بفرمایید حتما سعی می‌کنم که مراجعه و استفاده کنم

]]>
توسط: سهند https://mey.ir/episode-32/#comment-384 Thu, 14 Jul 2022 21:01:03 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-384 سلام جناب ایپکچی عزیز
از زحمات شما بابت تولید این پادکست تشکر میکنم.
من درباره جرعه 32 نقدی خدمتتون داشتم. این که فرمودید ابن سینا در اثر کثرت ارتباط جنسی از دنیا رفته رو به چند دلیل قبول ندارم:
1- ابن سینا در زمان خودش و کمتر از صد سال بعد از مرگش دشمنانی داشته که او را کافر و دشمن خدا می خواندند و معروف ترین شان امام محمد غزالی است. این افراد علی رغم این همه اتهام به ابن سینا هیچ کدامشان ایشان را متهم به چنین چیزی نکردند و صرفا از نظرات و عقاید ایشان اشکال گرفتند.
2- عبارت معروف تاریخ ابن خلکان در شرح حال ابن سینا: “و کان اذا اشکلت علیه مسالة توضا و قصد المسجد الجامع و دعا الله عز و جل ان یسهلها و یفتح مغلقها له”. جالب اینکه نظیر این عبارت در کتاب جوزجانی هم از خود ابن سینا نقل می شود که می گوید هر موقع دچار مسئله دشواری می شدم به مسجد می رفتم و دو رکعت نماز می خواندم و مشکلم حل میشد. طبعا چنین انسانی که در باب ماهیت نماز کتاب هم نوشته است، خیلی بعید به نظر می رسد خود اهل ارتباط نامشروع باشد. با خواندن کتاب های ابن سینا هم خیلی واضح به نظر میرسد که او علاقه شدیدی نسبت به اسلام دارد و تمام تلاشش این است که فلسفه ارسطو را به طور کامل با اسلام سازگار کند و این خودش یک نشانه هست بر اینکه احتمالا ادعایی که استاد مطهری و امثال ایشان درباره ابن سینا دارند و او را یک فرد بسیار اهل عبادت و شب زنده داری معرفی میکنند، درست باشد.
3- تنها کتابی که ارتباطات جنسی ابن سینا در آن مطرح شده زندگی نامه ابن سینا به قلم جوزجانی است. جدا از اینکه این کتاب نسخه قدیمی ندارد و احتمال دستکاری درآن بسیار بالاست، بنده با مطالعه خیلی مختصر این زندگی نامه به چند مورد تناقض برخوردم، به طور مثال جوزجانی خود می نویسد که او بسیار متشرع و متعبد بود و از طرف دیگر به او نسبت ارتباط نامشروع و مشروب خواری می‌دهد. یا اینکه اوایل زندگی ابن سینا را مستقیم از زبان خود ابن سینا نقل میکند و جملاتی مینویسد که اصلا برای کسی که آثار ابن سینا خوانده باشد قابل باور نیست که او چنین چیزهایی درباره خودش گفته باشد. بارها جملاتی نظیر این نقل شده: “از استاد خود پیش افتادم”، “از معلم خود بالاتر بودم”، در حالی که در کتاب‌های ابن سینا بسیار متواضعانه درباره خودش حرف می زند و حتی کشف های جالب خودش را طوری مطرح میکند انگار ارسطو آن کشف ها را کرده است.

]]>
توسط: هدی عابدی https://mey.ir/episode-32/#comment-364 Thu, 26 May 2022 18:46:13 +0000 https://mey.ir/?p=498#comment-364 سلام آقای ایپکچی
ممنون بابت جرعه جرعه می، لذت این روزهای سخته…
من برای درک بهتر مراتب لذت، نیاز به تبیین بیشتر دارم، هم برای شناخت مصداق هاش و هم اینکه چطور میتونیم در هر مرتبه به لذت برسیم
حس رو تا حدی می فهمم. فکر میکنم تمرکز بر حواس و ذهن آگاهی روانشناسی و محرک متوسط می‌تونه لذت رو در این سطح زیاد کنه
ولی لذت در سطح خیال و وهم و عقل رو حتی معناش رو درست نفهمیدم

]]>